آموزشی

نبایدهای آوازخوانی

چکیده

این نوشتار:نبایدهای آوازخوانی، باهدف متذکر شدن نکاتی در باب عوامل آسیب زا در آواز خواندن تهیه شده است.
به همین منظور به تفصیل پیرامون ۱۰ مورد آسیب زا توضیحاتی به عمل آمده است.همچنین شما می توانید با کلیک بر واژه سلفژ از کتاب های مفید در این خصوص نیز مطلع شوید.

مراقبت از اصل صدا

نبایدهای آوازخوانی

نبایدهای آوازخوانی

گام نخست برای صداسازی یک آوازخوان این است که آنچه را دارد از دست ندهد چه بسا تمارینی که آواز خوان گمان می کند باعث پیشرفت وی می شوند ولیکن در حقیقت موجب آسیب حنجره و توانایی های او هستند اولین قدم نگهداری از اصل صداست.

تاثیر هوا

 

نبایدهای آوازخوانی

نبایدهای آوازخوانی

آوازخوان نباید تاثیر هوا را نادیده بگیرد آوازخوانی در هوای بسیار خشک و گرم و در هوای سرد بسیار مضر است و تا مدتی بر صدا تاثیر خواهد گذاشت. در صورتی که آواز صحیح خوانده شود ولی که اگر آواز همراه با جیغ کشیدن و دیگر موارد آسیب‌رسان باشد بعید نیست که تاثیر مخرب و مزمن ایجاد کند.

داد و فریاد

نبایدهای آوازخوانی

نبایدهای آوازخوانی

از تمامی این موارد مخرب تر و آسیب‌رسان تر داد و فریاد است که معمولاً چند ساعت بعد در صدا به صورت گرفتگی ظاهر می‌شود. مثلاً روز ۱۳ فروردین معمولاً آنهایی که به بازی های خانوادگی می‌پردازند و بر اثر هیجان بازی جیغ و فریاد می زنند شب آن روز و تا چند روز بعد صدای گرفته دارند. چه آسیبی واضح تر از این، گاهی اوقات متاسفانه این آسیب‌ها مدت‌ها به طول می انجامند.
اگر شخصی اواز خوان باشد بیشتر متوجه تخریب مزمن این فریاد ها در صدایش خواهد بود وگرنه افراد غیر آوز خوان این تخریب را دو یا سه روز می انگارند.این اثر فریاد هایی است که از سر شوق است، ولیکن فریادهایی که از ترس است به مراتب آثار مخرب تر دازند. گاهی اوقات هم شخصی می خواهد در جمع صحبت نماید که همه در حال سخن گفتن هستند و در حال سبقت گرفتن از یکدیگر، در این مواقع آوازخوان نباید سعی در بلند کردن صدا بیش از حد جمع نماید تا صحبت هایش به گوش دیگران برسد. یکی از موارد آسیب رسان، شرکت در این گونه اجتماعات است. رعایت نکردن این موارد شاید چندین و یا ده ها بار اگر تکرار شود آسیب جدی نرساند. ولیکن یقین بدانید اگر این عدم رعایت به عادت شما تبدیل شود وسعت صدایتان را طی مرور زمان از دست خواهید داد.

نکته ای در نگهداری صدا

آنوقت که صدا میگیرد یا ناتوان است در صورتی که قبلا توانایی داشته باشد سعی نکنیم تمرین و فشار آن را به حالت قبل برگردانیم، بهترین کار استراحت است و نخواندن. این مواقع بسیاری افراد جهت آسیب نرساندن به صدا آرام آواز میخوانند، آرام زمزمه کردن یا خواندن نیز اگر معتقد باشیم که همه چیز در مغز اتفاق می افتد مضر است.

اثر مشروبات الکلی

نبایدهای آوازخوانی

مصرف الکل به دو جهت آسیب می رساند یکی از بین رفتن تمرکز در خواندن و دیگر آسیبی مزمن برای کسی که حتی مدتی قبل مصرف کرده است. الکل نظام حنجره را به هم می ریزد و هیچ چیز جز زیان عاید آواز خوان نمی کند. تا جایی که خوانندگان غربی نیز مصرف الکل را کنار می گذارند. امید است با این سخن، تفکر پلیدی که نشات گرفته از مطربان قدیم است و در ذهن عوام جای گرفته که مصرف مشروبات الکلی از هر نوع، صدا ساز است از میان برود.

نوشیدنی های سرد

نبایدهای آوازخوانی

نبایدهای آوازخوانی

نوشیدنی های خنک به مراتب کمتر ازدود و الکل اثر مخرب دارند، فقط تا جای ممکن نباید تا ساعتی قبل از خواندن مصرف شوند. همچنین سعی شود با نگهداری در دهان خورده و نه یکباره یک تکه یخ بسیار سرد بلعیده شود، این عمل از آسیب رسانی غذاهای بسیار سرد می کاهد.

مصرف خوراکی ها

نبایدهای آوازخوانی

نبایدهای آوازخوانی

آب را یکدفعه مصرف نکنید، ذره ذره بنوشید، چون یکدفعه خوردن آب هوا را نیز با آن وارد معده می نماید و منجر به تجمع هوا هنگام نوشیدن می گردد و قطعا این هوا به صورت فشرده و تا حدودی نا خواسته هنگام آواز خوانی خارج و یا خواننده را اذیت می کند. نوشابه های گاز دار نیز نباید قبل اجرا مصرف شوند. هنگام خشکی گلو در اواز خوانی اگر دانستید این آب خوردن مدام بر اثر استرس است نه خشکی گلو و فواصل زمانی خشکی گلو غیر طبیعی بود سعی نمایید از راههایی که از قبل تمرین نموده اید از استرس خود بکاهید و یک سانتیمتر تا دو سانتیمتر نوک زبان را گاز گرفته و نگه دارید تا بزاق دهان به اندازه کافی ترشح شود و از خشکی دهان و گلو بکاهد. غذا های ترش نیز برخی از اساتید آواز می گویند قبل از اجرا مضر است، همچنین پیاز و شیر را که تولید بزاق غلیظ در گلو می نمایند. غذاها و نوشیدنی های بسیار شور و شیرین در حد زدن گلو نیز عطش آور است و منجر به زود خشک شدن گلو می شود. اگر به بو و یا نوعی مزه و یا ادویه ای به خصوص آلرژی و حساسیت دارید، قبل از اجرا به هیچ عنوان استفاده ننمایید.

تمیز کردن گلو

نبایدهای آوازخوانی

اغلب برای خارج کردن خلط از گلو به تولید صدا متوسل می شویم، ولیکن این اصلا کار صحیحی نیست. اگر هم تولید صدا می کنیم بسیار نرم و آرام باشد نه خشن، سعی نکنیم هوا را از دهان بیرون دهیم. دهان را بسته و صدا را از بینی خارج و مخاط داخل دهان را برای بیرون راندن هدایت کنیم.
راه بهتری نیز هست و آن سرایش یک گام است که این کار ترشحات را به بیرون می راند و پس از تمیز شدن گلو که اقدام به خواندن به صورت جدی می کنیم. درآمد کردن یک دستگاه و یا آواز نیز راه خوبی برای صافی حنجره و آماده ساختن خویش برای آن آواز است.

تمرین صحیح

زیبا، با وقار آرام ، با تسلط کامل و باشخصیت تمرین کنید و نه با فشار و اذیت و فاقد ارامش. هنگامی که کمی درد در گلو و یا حنجره و یا التهاب در این دو قسمت در حین خواندن ایجاد شد مطمئنا بدانید که به شکل صحیح از این اعضا استفاده نمی کنید، این سوزش و یا التهاب علامتی مهم از سوی مغز است، یعنی به تمرین و یا آواز ادامه نده، بگذار صدایت استراحت کند حتی من اکیدا توصیه می کنم در مواقعی که بیماری در گلو و سرماخوردگی و یا چرک و عفونت در این قسمت دارید به هیچ عنوان آواز نخوانید حتی زمزمه هم نکنید فقط استراحت کامل تا بهبودی.

دود

نبایدهای آوازخوانی

نبایدهای آوازخوانی

انواع دود و گرد و غبار مضر است. به عبارت دیگر هر چیز به جز هوای صاف مضر است. خوانندگانی که سیگار مصرف می نمایند معمولا بم خوان هستند این پیرامون آواز خوانان پاپ بود اما در آواز ایرانی به هیچ عنوان نمیتوان مصرف دود کرد چون وسعت زیر صدا تا حدود زیادی خراب خواهد شد. هوایی که در آن بو، دود، گرد و غبار زیاد موجود است آثار مخربش کمتر از دود نیست.

موثر بودن وسعت صوتی

نبایدهای آوازخوانی

نبایدهای آوازخوانی

اگر تمایل به صحبت کرد با صدای بم دارید یقین بدانید که وسعت صدای خود را در محدوده ی زیر پس از مدتی از دست خواهید داد، این امر بر اثر تجربه به دست آمده. عکس این مطلب نیز صدق می کند. اگر تمایل به صحبت کردن با صدایی در محدوده ی صوتی زیر دارید وسعت این محدوده در آوازتان افزایش و وسعت صدای محدوده بمتان کاهش می یابد. حال بسته به دلخواه خود و علاقه تان به قرار گیری در دسته های آوازی مختلف به صحبت کردن خود حالت دهید، صحبت کردن در ارتباط مستقیم با آواز خوانی است. تمام قواعدی که از آن برای سخن گفتن بهره می گیرید در صدای آواز شما تاثیر خواهد گذاشت.

تلقین در خوانندگی

نبایدهای آوازخوانی

نبایدهای آوازخوانی

تلقین یک نمود واقعی و همیشگی دارد و آن در آواز خوانی است. اگر مثلا تلقین کنید که من می توانم وزنه ای ۱۵۰ کیلویی را بلند کنم و یا قادر به این کار نیستم شاید زیاد اثر تلقینتان را آنی و در همان لحظه نبینید ولیکن در آواز اینگونه نیست. تلقین به یک امر منفی  یک کار آزموده را بسیار ضعیف می سازد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *